Ибрахим Карахасан-Чънар
Харемът

Автор
Ибрахим Карахасан-Чънар
Заглавие
Харемът
Авторска серия
Османските потайности
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Редактор
Венцислав Божинов
Художник
Радослава Боор Даскалова
Коректор
Анна Попова
Издател
Издателство „Рива“
Град на издателя
София
Година на издаване
2022
Адрес на издателя
,л. „Неофит Рилски“ 70, ет. 3
Други полета
За корицата е използвана репродукция на картината „Басейн в харем“ на Жан-Леон Жером.
Носител
хартия
Брой страници
386
Подвързия
мека
Цена
20,00 лв.
С илюстрации
да
ISBN
978-954-320-786-2
УДК
305-055.2(560)(091), 94(560)(092), 929(560)
Анотация

В „Османските потайности. Харемът“ популярният автор не изневерява на увлекателния си стил, който ни кара да прочитаме книгите му на един дъх.
Място на „полесражението“ в книгата е предимно Истанбул, метрополията на могъщата Османска империя, градът с двойствен морал и стандарти, разпадащи се взаимоотношения и рухнали мечти.
Какво всъщност знаем за харема като обществен институт? Истина ли е, че той е мрачна обител за сексуална експлоатация и заточение на нещастни девойки? Или пък техният живот има своята бляскава и привлекателна страна, извоювана вероятно с цената на много интриги, кинжали, въже и отрова? Какви са вкусовете на османските султани за женска красота и как, както неведнъж в историята се случва, една от стотиците конкурентки в харема успява да плени сърцето на могъщия владетел?
Отговорите на тези въпроси се крият на страниците на тази завладяваща книга.

Информация за автора

Ибрахим Карахасан-Чънар (1955 г., гр. Никопол) е автор на знакови произведения, които включват в тематиката си странознанието, етнологията, историята, религията, бита и културата на малцинствата. Доктор в областта на културно-историческото наследство, чийто творчески път включва книгите: Турция, Етническите малцинства в България, Етническа и религиозна мозайка на България и Мюсюлманската култура на град Никопол (краят на XIV — началото на XXI в.), тетралогията Светът на исляма.
Носител на Годишната награда за 2021 г. на Военноисторическата комисия за принос за изследване и популяризиране на балканската военна история и сближаване на държавите и народите от региона.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2