Мишел Марли
Роми и пътят към Париж

Автор
Мишел Марли
Заглавие
Роми и пътят към Париж
Издателска поредица
Музи №17
Тип
роман (не е указано)
Националност
немска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Биографичен роман, Съвременен роман (XX век), Съвременен любовен роман
Теми
Европейска литература
Преводач
Величка Стефанова
Език, от който е преведено
немски
Година на превод
2021
Редактор
Василка Ванчева
Коректор
Василка Ванчева
Оформление на корица
Златина Зарева
Предпечатна подготовка
Любомир Делев
Издател
ИК „Емас“
Град на издателя
София
Година на издаване
2021
Печат
„Полиграф-Юг“
Носител
хартия
Излязла от печат
16.11.2021
Печатни коли
25 1/2
Формат
84/108/32
Брой страници
408
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
18,90 лв.
ISBN
978-954-357-525-1
УДК
821.112.2-312.6
Анотация

Краят на 50-те години на миналия век. Западна Европа се е отърсила от ужасите на Втората световна война и върви мощно към икономически просперитет. А там, където има пари, има място и за културен разцвет.
Разцъфват нови течения, появяват се нови автори с нови идеи, изгряват нови звезди. И всички ги обединява еуфорията на непознатата допреди войната свобода на нравите и на духа. А Париж е станал еманация на тази свобода. Париж живее свой живот и не се съобразява с никого.
В един пролетен ден на 1958 г. в „метрополията на свободата“ каца почти незабележимо Роземари Магдалена Албах. Приела за псевдоним фамилията на майка си Шнайдер и съкратеното Роми, тя е само на деветнайсет години, но вече е звезда не само в своята родина Австрия, а и в почти цял свят.
За целия свят Роми Шнайдер е равнозначно на императрица Сиси. Но младото момиче вече ненавижда коронната си роля в сладникавия трисериен филм и мечтае за истинското, сериозното кино. Мечтае и за театър. Мечтае да покори Париж. В мечтите й обаче изобщо не влиза красивият млад грубиян, който я посреща по задължение на летището и е определен да й партнира от френска страна в новата й роля. Но животът, както милион пъти, й готви най-голямата изненада и най-голямата любов — Ален Делон.
Роми е дъщеря на известни актьори, израснала при втори баща — милионер, възпитана в изтънчените обноски на издънка от заможна буржоазна фамилия. Снима се във филми от 14-годишна под зоркото око на майка си и животът и кариерата й са предначертани до най-малкия детайл.
Ален е дете, отгледано в приемно семейство. Изучил е занаята на втория си баща — касапин, изключван е шест пъти от училище заради „подвизи“. Навлиза в гангстерски среди, участва в Индокитайската война като моряк в Националния флот, където е усвоил всичко друго, но не и добри обноски. Ала съдбата го е целунала с впечатляваща красота и талант и му проправя бляскав път през безпътния му живот.
Двама млади, по-различни от които не може и да има.
Двама млади, които се свързват в безумна любов и сякаш искат да докажат, че противоположностите се привличат. Но дали тази връзка носи еднакво щастие и на двамата…

Информация за автора

Зад името Мишел Марли се крие немската писателка Микаела Яри, дъщеря на композитора Михаел Яри и на известна манекенка от 50-те години на миналия век. Прекарала голяма част от живота си в Париж, благодарение на баща си — израснала в света на киното и музиката, и благодарение на майка си — получила достъп до света на висшата мода, днес авторката чувства Франция като част от своя живот.
С този псевдоним авторката издава вече пет биографични романа за известни жени в изкуството, и петте стават бестселъри в Германия и извън пределите й. Но книгата за Роми Шнайдер се оказва, както споделя авторката, най-трудната — нейните родители са били близки със семейството на голямата актриса и чести гости в дома им, което прави отговорността при създаването на образите изключително голяма.
С марката на издателство „Емас“ са излезли романите „Мадмоазел Коко и ароматът на любовта“ и „Мадам Пиаф и песента на любовта“.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Michelle Marly
Romy und der Weg nach Paris (2021)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 4