Едгар Доктороу
Рагтайм

Автор
Едгар Доктороу
Заглавие
Рагтайм
Подзаглавие
+ Историята на филма
Други автори
Милош Форман
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
трето
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Съвременен роман (XX век)
Теми
Американска литература (САЩ и Канада), Индианска тематика, XX век, Екранизирано
Преводач
Людмила Колечкова
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
1978
Редактор
Светлозар Жеков
Оформление на корица
Христо Алексиев
Издател
ЕТ „Едно плюс — Перо“
Град на издателя
София
Година на издаване
1993
Адрес на издателя
бул. „Цариградско шосе“ №117
Печат
„Образование и наука“ ЕАД
Други полета
Съдържа приложение — Историята на филма
Носител
хартия
Печатни коли
19
Формат
32/84/108
Брой страници
304
Подвързия
мека
Цена
35 лв.
С илюстрации
да
ISBN
954-448-015-3
УДК
820(73)-31
Анотация

Романът на Доктороу е опит за белетризиране на историята или по-точно ранните години на века, времето на най-силния приток на емигранти, последните „щастливи“ години преди депресията от началото на трийсетте! Смисълът, възникването, причините за „разцвета“ на расизма, звездоманията, проституцията — физическа и морална, корените на социалното неравноправие, на милитаризма — това са накратко темите, които синтезира в ритъма на рагтайма съвременният американски писател Е. Л. Доктороу.
„Рагтайм“ е най-нашумялата книга в последните две-три години. Като герои се появяват исторически личности: полярният изследовател Пири, писателят Т. Драйзър, милионерите Морган и Форд, архитект Уайт, доктор Зигмунд Фройд, негърският просветител Букър Уошингтън. Този исторически (или псевдоисторически) фон е монументалната основа на романа, той е сцена от големия театър, където се появяват и малките, обикновени хора, за да се намесят в действието и да опровергаят историята от позицията на бъдещето.

Информация за автора

Едгар Лорънс Доктороу е роден на 6 януари 1931 г. в Бронкс, Ню Йорк. Нарекли го на големия американски поет и писател Едгар Алън По, който също е живял на това място. Родът на Доктороу произхождал от руски евреи. Майка му била много добра пианистка, а бащата притежавал магазин за музикални инструменти.
Детството на писателя преминава под знака на Голямата депресия. Средното си образование завършва в Бронкс и продължава в Колумбийския университет.
След това работи като редактор и пише. От 1969 г. преподава в различни колежи и университети — Калифорнийския университет, Ървайн, колежа „Сара Лоурънс“, Йелския, Принстънския и Нюйоркския университет. Създава първите си романи — „Добре дошли в тежките времена“ (1960 г.), екранизиран през 1967 г., и „Голям като живота“ (1966 г.), докато работи като литературен консултант в студиото „Кълъмбиа пикчърс“ и след това като редактор в издателство. В книгата си „Били Батгейт“ (1989 г.) разказва за бедно момче от Бронкс, което става ученик на знаменит гангстер от трийсетте години. Романът е екранизиран и във филма играят Дъстин Хофман и Никол Кидман. Публикува и много други произведения, измежду които и книга с очерци „Джек Лондон, Хемингуей и конституцията“ (1993 г.). Той майсторски пресъздава с помощта на художествените образи важни събития и значими фигури от американската история. Критикува сериозно американското правителство. През 1984-а е избран за член на Американската академия за изкуства и литература.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Edgar Lawrence Doctorow
Ragtime (1974,1975)
Bantam Books

Въведено от
billybiliana
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии
Чужди рафтове

Корици 2