Мишел Фуко
Грижата за себе си

Автор
Мишел Фуко
Заглавие
Грижата за себе си
Авторска серия
История на сексуалността №3
Тип
есета
Националност
френска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Философия
Жанр
Научно есе
Преводач
Антоанета Колева
Художествен редактор
Господин Пейчински
Коректор
Иличка Пелова
Издател
Издателство „ЕА“
Град на издателя
Плевен
Година на издаване
1994
Печат
Печатница „ЕА“ — Плевен
Други полета
Стр. 6 и 8 са празни.
Носител
хартия
Печатни коли
19
Брой страници
304
Подвързия
мека
Цена
75 лв.
ISBN
954-450-026-X
УДК
177
Информация за автора

Мишел Фуко, роден като Пол-Мишел Фуко (1926–1984), е френски философ, социолог, историк, създател на теорията за „археология на знанието“. Имал е професура в Колеж дьо Франс с определение в титлата „История на системите на мисълта“, преподавал е също в САЩ — в Университета на Бъфало и в Калифорнийския университет в Бъркли.
Фуко е известен най-вече със своите критически изследвания на социалните институции, особено психиатрия, медицина, хуманитарни науки, системи на затвор, както и с неговата работа върху история на човешката сексуалност. Неговите изследвания върху властта, отношенията във властта, знанието и дискурса са широко обсъждани.
През 60-те години Фуко е асоцииран със структурализма — течение, от което той се дистанцира. Той отрича постструктуралистките и постмодернистки етикети, които често по-късно са му прикачвали, като е предпочитал да се класифицира неговата мисъл като критическа история на модерността, произлизаща от Имануел Кант.
Фуко е в частност повлиян от творчеството на Ницше, неговата „генеалогия на знанието“ е с директни алюзии към Ницшевата генеалогия на морала. В късно интервю съвсем конкретно заявява: „Аз съм ницшеанец“.
През 2007 г. Фуко е посочен като най-цитирания интелектуалец в хуманитарните науки от наръчника за висше образование на в. „Таймс“.

Бележки

Заглавието, включено в програмата „Витоша“, е подпомогнато от Министерството на външните работи на Франция и службата за културни, научни и технически връзки към посолството на Франция в България.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Michel Foucault
Histore de la Sexualite
Le Souci de sol (1984)
Edition Gallimard, Paris

Въведено от
billybiliana
Създадено на
Обновено на
Източници
iztok-zapad.eu (информация за автора)
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 2