Ивелина Радионова
Алтъна

Автор
Ивелина Радионова
Заглавие
Алтъна
Тип
повест
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Съвременни български романи и повести
Редактор
Пламен Тотев
Стилов редактор
Соня Първанова
Оформление на корица
Стефан Пламенов
Издател
Издателска къща „Персей“
Град на издателя
София
Година на издаване
2022
Други полета
На корицата: „Българка“, художник Мария Илиева
Носител
хартия
Печатни коли
6
Формат
84×108/32
Брой страници
96
Подвързия
мека
Цена
12 лв.
ISBN
978-619-161-267-3
УДК
821.163.2-32
Анотация

Наричат Родопите „планината с душа“ и „планината на силните“. „Алтъна“ също е книга с душа, книга, която ще те откъсне от забързаното ежедневие и ще те издигне до висотата на мурите и смърчовете. Когато я разгърнеш, ще чуеш песента на хлопки и чанове, ще се заситиш с мляко, заквасено със звезди, ще усетиш боровия дъх и светостта на хляба и завит с пъстро халище, ще видиш как две религии — християнството и исляма, се помиряват, когато над всичко застане човешката топлота.
Както в живота, така и в тази книга на мрака противостои светлината, на бедността — богатството, на сътворението — разрухата, на мъката — радостта, на омразата — силната любов. Нали само чрез тях всеки от нас ще научи кои са вечните истини, какво значи отговорност, какво е щастие…
„Алтъна“ те кани да погледнеш света през други очи и да разбереш, че колкото сме различни, толкова сме и еднакви, когато пуснем доброто в душите си. Осмели се и прекрачи през дебрите на Родопа планина, за да узнаеш историята на Алтъна, родена в земята на траките и наследила дарбата на Орфей.

Информация за автора

Ивелина Радионова е родена през 1977 г. в гр. Провадия. Завършила е висшето си образование в Икономическия университет, гр. Варна.
Автор е на 13 книги с поезия и проза, от които на изключителен успех се радват повестите „Алтъна“ и „Обич“. Най-новата й книга е „До Боянския майстор“ (повест и разкази), високо оценена от критиката като „книга, която ще остане за поколенията“.
Нейни стихове са публикувани в поетични сборници, във вестници и списания. Носител е на първа награда в Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“, голямата награда „Романьола Мирославова“ от международния конкурс „Лирични гласове“, първа награда в конкурса „Свищовски лозници“, втора награда за епична книга в гр. Шипка, втора награда в литературния конкурс „Рада Казалийска“ в гр. София, трета и специална награда в конкурса под надслов „Мила Родино“, първа награда в литературния конкурс в гр. Дряново, трета награда в литературния конкурс на гр. Генерал Тошево, трета награда в конкурса „Жени и вино, вино и жени“, втора награда в литературния конкурс в гр. Сопот, трета награда в конкурсая, посветен на Н. Вапцаров, първа награда на вестник „Уикенд“, втора награда за разказ в конкурса „Дървото на живота“, специални награди в конкурса „Добромир Тонев“ в Пловдив и „Диря в морето“ във Варна и награда за цялостно творчество, посветено на България. Няколко нейни стихотворения са превърнати в песни.

Съдържание
  1. Вълчицата…7
  2. Бедни и богати…15
  3. Глухарче е човекът…29
  4. Открадната целувка…35
  5. Гергьовден…43
  6. Любов в планината…51
  7. Смъртен час на чорбаджи Тодор…57
  8. Кръвта вода не става!…63
  9. При своите…71
  10. Чорбаджийска Коледа …79
  11. Зимни нощи…85
  12. Колко струва любовта?…89
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2